Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους (γνωστό και σαν Το Περιβόλι της Παναγίας), γεωγραφικά καθορίζεται εντός της χερσονήσου του Άθω και αποτελεί μέρος της Ελληνικής επικράτειας. είναι μια ζώσα λατρευτική και ησυχαστική κοινότητα με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία αιώνων. Απαρτίζεται από 20 Μονές, Σκήτες, κελιά κα καθίσματα  διάσπαρτα σε όλη την χερσόνησο. Οι μονές βάσει της ιεραρχίας είναι οι ακόλουθες: Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, Ιερά Μονή Ιβήρων, Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, Ιερά Μονή Διονυσίου, Ιερά Μομή Κουτλουμουσίου, Ιερά Μονή Παντοκράτορος, Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, Ιερά Μονή Ζωγράφου, Ιερά Μονή Δοχειαρίου, Ιερά Μονή Καρακάλλου, Ιερά Μονή Φιλοθέου, Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, Ιερά Μονή Ξενοφώντος, Ιερά Μονή Γρηγορίου, Ιερά Μονή Σφιγμένου, Ιερά Μονή Παντελεήμονος, Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου.

Ωστόσο, ιδιαίτεροι και μοναδικοί ιστορικοί λόγοι, όπως το ότι προϋφίσταται του νεοελληνικού κράτους,  ως αυτοδιοίκητο μοναστικό κέντρο, διέπεται από το γνωστό ως ειδικό ή εξαιρετικό καθεστώς του Αγίου Όρους, όπως αυτό ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 105 του Συντάγματος, στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους και στον Εσωτερικό Κανονισμό της Ιεράς Κοινότητος. Το Άγιο(ν) Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία». Από το 1988, το Περιβόλι της Παναγίας, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των μονών, με τη φρουριακή διάταξη, τους επιβλητικούς πύργους, τα θαυμαστά κωδωνοστάσια, τους θολωτούς τρούλους, τα ξυλόγλυπτα και μαρμάρινα τέμπλα, αλλά και η εκπληκτική διακόσμηση από θαυμάσιες τοιχογραφίες, αγιογραφίες και φορητές εικόνες, καθιστούν το Άγιο Όρος ένα ζωντανό μουσείο τέχνης και ιστορίας. Τα ιστορικά μοναστήρια, τα χωμένα σε απόκρημνους βράχους κελιά, οι πύργοι, οι τρούλοι, τα καμπαναριά και οι μελωδικές ψαλμωδίες δημιουργούν μία μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει την Αγιορείτικη Πολιτεία. Το Άγιο Όρος είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο Μουσείο Τέχνης, Εθνολογίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματά της Agion Oros Treks μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: info@agionorostrekking.gr